Bu Blogda Ara

reklam4

4 Temmuz 2016 Pazartesi

Kurikulumun Azerbaycanda yaranmasi,mezmunu ve tetbiqi

          Kurukulumun Azerbaycanda yarmasi ve tetbiqi

   1999-cu ilden beri Azerbaycanda merheleli sekilde umumi tehsilin mezmununda islahatlar heyata kecirilmeye baslanmisdir.Muxtelif merhelelerde umumi tehsil pillesinde mezmuna verilen telebleri eks etdiren senedler tesdiq ve tetbiq edilmisdir.

  1. Azerbaycan Respublikasinda umumi orta tehsilin dovlet standartlari Nazirler Kabinetinin 26 aprel 1999-cu il tarixli 72 nomreli qerari ile tesdiq edilmisdir.
  2. Azerbaycan Respublikasinda umumi tehsilin konsepsiyasi (Milli Kurikulum) Nazirler Kabinetinin 30 oktyabr 2006-ci il tarixli 233 nomreli qerari ile tesdiq edilmisdir.
  3. Umumi tehsil pillesinin dovlet standarti ve proqramlari (Kurikulum) Nazirler Kabinetinin 3 iyun 2010-cu il tarixli 103 nomreli qerari ile tesdiq edilmisdir. 

                  Kurikulumun nenasi ve mezmunu

 Kurikulum terminin Azerbaycan ve Rus dillerinde ekvivalenti yoxdur.Lakin bu soz beynelxalq seviyyede tehsil termini olaraq genis istifade olunur.Mehz buna gore de bu termin Azerbaycan  tehsil iscileri terefinden oldugu kimi qebul edilmisdir.
Kurikulum mensece latin sozu olub lugevi menasi yol,istiqamet demekdir.Daha sonralar elm ve tehsil sahesinde termin kimi islenmeye baslanmisdir.Azerbaycan pedaqoji terminalogiyasi na 90-ci illerin sonlarinda daxil olmusdur.
Kurikulum genis termindir ve milli tehsilin meqsedlerinden 
baslayaraq sagirdlerin gundelik fealiyyetlerine kimi olan prosesleri ehate edir.O tehsilin mezmunu,teskili ve 
qiymetlendirilmesi ile bagli bilik meseleleri ozunde eks etdiren konseptual seneddir.Bir sozle,telim prosesini eks etdiren seneddir. 
Kurikulum fenler uzre kurikulum siyaseti,tedris ve telim siyase ti,qiymetlendirme siyaseti,tehsil siyaseti,tehsil almaqda hami ucun beraber imkanlarin yaradilmasi siyaseti,tehsilde informa siya ve kommunikasiya texnologiyalari siyasetini etiva edir.
Milli kurikulum muxtelif xarakterli ve eyni zamanda bir-birile bagli olan neticelerden(senedlerden) ibaretdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar